piatok 21. júla 2017

Svetlo proti temnote? Bolt vs. Gatlin. Ide o trón najrýchlejšieho muža

Tu všetko začalo. Tu sa z chlapca Bolta stal superhrdina. Tu pred siedmimi rokmi mladý šprintér z jamajskej obce Trelawny nevídane ovládol olympijskú stovku vo svetovom rekorde, s rozviazané šnúrkou as rozpustilým gestami, ktorými potvrdzovalo svoju dominanciu už pred cieľom - načo bavil svet svojimi bleskami aj historky, ako vyznáva "diétu" kuracích nugety.

"Je skvelé byť späť," rozžiari sa. "Mám odtiaľto úžasné spomienky.

Počnúc Pekingom 2008 vyhral až do Pekingu 2015 každej veľkej finále stovky, ktoré dobehol. Iba na majstrovstvách v Tegu 2011 ulial štart a prišiel skrátka.

Doteraz nikdy však nebol pred vrcholom sezóny v takej pozícii ako teraz.Tohtoročným tabuľkám dominuje výkon 9,74 Američana Gatlina, ktorý j e tiež autorom troch ďalších najrýchlejších časov sezóny. Nasledujú dva výkony Jamajčana Powella. Potom trio Bromell, Bledman a Vicaut.

A až na 6. mieste je Bolt so svojím behom za 9,87 z Diamantovej ligy v Londýne.

Napriek tomu pôsobí uvoľnene. "Mám tú najlepšiu možnú formu. To je všetko, čo môžem povedať, "reaguje na názor, že Justin Gatlin môže byť tentoraz nad jeho sily. "Vykonali sme pár vecí s mojím štartom a môj kouč sa po poslednom tréningu smial. Čo je dobré znamenie. "

Na štadióne Vtáčie hniezdo si verí na čas tesne nad 9,60. Teda lepšie ako pri pekinských hrách.A len o málo horší než je jeho súčasný svetový rekord 9,58 z Berlína 2009.

Bolt, obhajca spravodlivých

Bez ohľadu na iné mená v popredí tohtoročných tabuliek pred nedeľňajším rozuzlením stovky (od 15.15 hod stredoeurópskeho letné ho času) všetci hovoria len o duelu Gatlin-Bolt. O najsledovanejšie stovke za posledné tri roky. O závodu dvoch protipólov.

"Dobro proti zlu," píše britský Daily Mail.

"Svetlo proti temnote," prisadí si americký Sports Illustrated.

Dobrom a svetlom je v týchto médiách mienený Bolt, ktorý nikdy nebol pozitívne testovaný.Zlom a temnotou naopak Gatlin, ktorý si síce odsedel trest za druhé dopingové previnenie, napriek tomu sa nezbavil nálepky nedôveryhodného muža.

Dokonca aj Sebastian Coe, novozvolený prezident atletickej federácie IAAF, pripúšťa: "Pre náš šport je dôležité, aby Bolt uspel. Gatlin musí byť rešpektovaný a má samozrejme právo štartovať, avšak spomienky na jeho previnenie v mysliach mnohých ľudí zostávajú. "

Iste, ide o pohľad prvoplánový a čiernobiely. Ale v časoch, kedy sa cez IAAF valí vlna dopingových podozrení, rozvírenie spoločnosťou ARD aj listom Sunday Mail, potrebuje svetová atletika túto víziu čistého a spontánneho víťaza Bolta, obhajca spravodlivých.Veď sedem rokov bola celá atletika Boltove show, v ktorej všetci ostatní hrali len vedľajšie úlohy.

On bol tým, kým sú vo svojich športoch Jordan, Messi či Gretzky. Človekom prebúdzajúcom v ľuďoch vieru, že všetko je možné, a vykonávajúcim to tak prirodzene. S opičkami na štarte a neobmedzenú radosťou v cieli.

Tridsaťtriročný Gatlin je iný. Netvrdí ako Bolt, že chce byť legendou. Túži po víťazstve, aby zachránil zo svojho renomé, čo sa dá. Na hrách v Aténach 2004 porazil vtedy zdanlivo neporaziteľného Powella. Potom slávil dva tituly na šampionáte v Helsinkách.

Lenže prišiel rok 2006 a jeho už druhé dopingové previnenie, pozitívny test na testosterón.Hrozbu doživotného trestu odstránil tým, že bol korunným svedkom odhaľujúcim praktiky svojho kouča a spolupracoval s vyšetro vateľmi. Udelený osemročný trest mu potom arbitráž znížila na polovicu.

Po návrate do pretekov mal nadváhu, ale stále sa zlepšoval.Tiež to pripadá teraz mnohým neprirodzené: šprintér, ktorý je medzi 30 a 33 rokmi svojho veku čoraz rýchlejší.

Gatlinov agent Renaldo Nehemiah vysvetľuje: "Justin štyri roky nezávodil, jeho telo nie je toľko opotrebované." Niektorí vedci však pre zmenu prichádzajú so štúdiou, že aj po toľkých rokoch telo môže ťažiť z predchádzajúceho dlhodobého používania steroidov.

"Ja je dlhodobo neužíval!" bráni sa razantne osočenie Američan.

aby už otec nemal depresie

Napriek tomu Gatlina neoslavujú ani mu mnohí atléti neveria.Nemecký olympijský víťaz v disku Robert Harting súdi: "Bol dvakrát za doping potrestaný a nemyslím, že by sa z toho poučil." A keď pred Gatlin otvoril tému doping u reportér nemeckého Spiegelu, reagoval: "Nechajte už týchto otázok." Načo ukončil interview. ..

Prečo by teda mal byť teraz čistý?

Rozhovoril sa o tom pri americkej kvalifikácii: "Moje matke kvôli môjmu trestu vyzerali od samých starostí vlasy, môj otec upadol do depresií a ja som pribrala. Pri návrate som si sľúbil, že budem bojovať čisto a až do posledných zbytkov síl.Presne to robím. "

nespráva sa ako krajan Tyson Gay pred vyhroteným súbojom s Boltom v Berlíne 2009." Chcem tú prekonať svetový rekord, "vyhlásil vtedy Gay, ale vyzeral pritom tak neisto ako nepripravený školák pred tabuľou. Mimo záber kamier potom pokrčil ramenami a dodal: "Čo som im mal povedať?"

Gatlin sebavedomie nechýba. "Netrénujete predsa tak tvrdo, aby som víťazstvo prenechal niekomu inému," oznamuje. "Vydám tento rok jediné vyhlásenie. Vydám ho na dráhe.Bude znieť: Ja som kráľ. "

Vo svojich 27 posledn ých pretekoch bol neporazený.Vydrží táto séria?

Bolta sedem rokov vlády zmenilo. Starne a svoje telo šetrí. Premýšľa inak. Jednému z mladých Jamajčanov tento rok dokonca radil: "Atletika je nefér hra s neistým výsledkom. Zato kvalitné vzdelanie tí nikto nevezme. "

Ale akonáhle došlo na vrchol sezóny, bol Usain Bolt vždy pripravený. "Kvôli takým pretekom predsa trénujem," pripomína.

Dva roky sa s Gatlin nestretli ani na žiadnom mítingu. To náboj ich súboje v Pekingu len násobí.

Tešte sa na fascinujúce predohru olympijského Ria 2016.

Na explózii číre šprintérske sily.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára